Banan öppnades och invigdes 1989

16 augusti hade Linjeflyg en tävling och smygpremiär av banan

19 augusti öppnades 9 hål

ÅRE GOLFBANA BÖRJADE MED ETT APRILSKÄMT

Det var 1980-tal. Åre-Duved Summer Country skulle bli Europas största fritidsområde och stå som arrangör av en världstävling i golf. Skanska skulle ordna med ett bevattningssystem i Ullådalen för den nya golfbanan, som dessutom skulle förse Ullådalen med konstsnö vår och höst. En speciell grässort som retarderade både mygg och knott hade tagits fram.

Olle Rolén och Arne Wennås stod bakom den sensationella satsningen tillsammans med ett stort konsortium som spelade golf världen över och året runt och ett påhittat internationellt flygbolag.

Det var ett aprilskämt. Ett aprilskämt som publicerades i en av de två lokaltidningarna i mitten av 1980-talet. Men, en del av planerna tog man faktiskt fakta på och nu startade en golfsatsning på allvar.

Olika platser undersöktes och många markägare bearbetades. En seriös idé var att placera banan i Åres nedfarter, men lutningen ansågs för brant. Till slut hittade man Staa, väster om Åre, på vägen mot Tännforsen. Banarkitekt var den välkände Åke Persson från Landskrona.